11 Tips voor veilig daten

Persoonlijke veiligheid is natuurlijk altijd belangrijk, maar net een beetje meer als je begint met daten. Je spreekt af met iemand die je nog nooit hebt gezien, en dit kan (en hoort!) allerlei alarmbellen te laten rinkelen. Daten is een onderneming waarbij je net een beetje voorzichtiger moet zijn. Om je hierbij te helpen hebben we een aantal tips verzameld voor veilig daten.

Het belangrijkste advies dat wij je kunnen geven voor veilig daten is: Gebruik je gezonde verstand en instinct! Als iets niet goed voelt, doe het niet.

In verreweg de meeste gevallen is daten veilig, dus we willen je niet onnodig bezorgd maken. Maar net zoals in het echte leven lopen er online mensen rond die erop uit zijn om je schade te berokkenen en/of je geld af te troggelen. Je kunt deze mensen vaak van tevoren herkennen en vermijden als je de volgende stappen in acht neemt:

11 tips voor een veilige daten

Vertrouw op je gevoel

Gebruik je gezonde verstand. Lees het profiel van iemand goed door en stel gerichte vragen over dingen waaraan je twijfelt in e-mails of telefoongesprekken. Vertrouw je instinct en houdt je eigen tempo. Als het contact volgens jou te snel te intiem wordt, doe het langzamer aan. En breek gelijk het contact af bij tekenen van gevaar. Voorbeelden hiervan zijn agressief taalgebruik, denigrerende opmerkingen, pogingen om je te controleren, of lichamelijke bedreigingen. Als iemand al te veel van je weet en je voelt je echt bedreigd: stap naar de politie!

Tl;dr: als het niet goed voelt, doe het niet!

Wees je bewust van je profiel

Kies bewust wat voor imago je neerzet op je profiel. Kies bijvoorbeeld geen schermnaam als “Speelse Poes” als je op zoek bent naar een langdurige monogame relatie, en reken erop dat je met zo een naam naast leuke reacties ook een boel vieze mannetjes op je af krijgt. (Ja sorry mannen, we kijken naar jullie. Vrouwen knappen sowieso af op dit soort namen.)

Kijk goed naar het profiel van de ander

Mensen doen zich online makkelijk anders voor dat ze zijn. Voor veilig daten is het belangrijk dat je goed kijkt of de ander daadwerkelijk degene is die hij of zij zegt te zijn. Lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.

veilig daten - vies mannetje
Run!!

Let op je privacy

Blijf anoniem! Anonimiteit is een belangrijke eerste filter voor veilig daten. Zolang een contact niet je echte contactgegevens heeft kan je er altijd zeker van zijn dat als iemand beledigend of ronduit eng gaat doen, je deze persoon meteen kan blokken en er daarna nooit meer van hoort.

De volgende twee punten zijn daarvoor erg belangrijk: [1] Zet geen persoonlijke informatie op je profiel waaruit blijkt waar je werkt of woont. En [2] gebruik (zeker in het begin) nooit je eigen email maar gebruik het email systeem van de datingsite die je gebruikt. Pas later kan je overstappen op je ‘gewone’ email adres en daarna op telefoon gesprekken.

Als extra maatregel kan je een e-mail adres aanmaken dat je alleen voor je dates gebruikt. Een gratis Gmail of Outlook adres is zo aangemaakt.

Spreek af op een veilige locatie

Plan een veilige eerste afspraak. Maak de eerste afspraak kort en op een publieke plek zoals een restaurant of café.Mocht je je tijdens de eerste afspraak niet prettig of veilig voelen, vertrek dan! Je hebt geen verplichtingen tegenover je date.

De locatie is heel belangrijk voor veilig daten, want een onprettige date afbreken is een stuk makkelijker tijdens een drankje in een druk café dan tijdens een wandeling in een stil bos.

Laat iemand weten waar je bent

Vertel een vriend of vriendin waar je heen gaat en zorg dat je mobiele telefoon een opgeladen batterij heeft. Eventueel kan je afspreken dat je vriend of vriendin je tijdens de date belt, als het geen leuke date is en je vindt het moeilijk om toch weg te gaan kan je je vriend of vriendin laten langskomen.

Drink niet te veel

Drink niet teveel alcohol tijdens je date. Afgezien van dat dit meestal niet de beste indruk maakt, tast teveel alcohol ook je beoordelingsvermogen aan. Je kan de situatie minder goed beoordelen of je gaat over je eigen grenzen heen.

Je bent vrij om te gaan

Je mag je date op elk moment afbreken. Je hoeft je niet te verontschuldigen, niets uit te leggen, en je niet schuldig te voelen. Als je niet op je gemak bent, ga dan weg!

Laat je niet verblinden

Liefde maakt blind, pas daarvoor op. Zelfs als je de ware Jacob (of Jacoba) gevonden denkt te hebben raden we je aan om voorzichtig te zijn. Vertrouwen moet je verdienen, en tot dat gebeurt kan je beter te voorzichtig zijn dan andersom.

Meld verdachte profielen

Draag je eigen steentje bij aan veilig daten. Als je vermoedt dat iemand met wie je contact aan het leggen bent snode plannen heeft, geef dit dan aan bij de dating website! Deze websites doen hun best om de gemeenschap veilig te houden, maar er kunnen altijd rotte appels door heen verdediging heen glippen. Als iedereen een handje meehelpt, is er niets aan de hand!

Tenslotte, rapporteer iedereen die je om een lening of financiële informatie vraagt. Het maakt niet uit hoe zielig en echt een verhaal klinkt, dating websites zijn hier niet de goede plek voor, en dit soort zaken eindigt bijna altijd in tranen.

Gebruik een betrouwbaar platform

Gebruik alleen maar gerespecteerde en grote online dating sites of apps. Deze sites hebben interesse in jouw veiligheid omdat slechte publiciteit ze veel klanten en geld kan kosten. Daarom werken deze sites actief aan veilig daten met een beleid van het opzoeken en uitsluiten van rotte appels in hun klantenbestand.

////// 1. Edit var u 2. Edit site id 3. Set user trekker to write