Ghosting: Wat is het en waarom doen mensen het?

Sinds online dating gemeengoed is geworden, valt het woord ghosting ook steeds vaker. In dit artikel leggen we uit wat dat is, waarom mensen dit doen en wat je kunt doen als het jou overkomen is.

Wat is ghosting?

Met de term ghosting wordt in de context van dating bedoeld dat de persoon met wie je aan het daten bent van het ene op het andere moment onaangekondigd niks meer van zich laat horen. Hij of zij belt of schrijft je niet meer en reageert ook niet meer op sociale media, WhatsApp, e-mail of welke andere contactpogingen van jouw kant dan ook.

Een vervelende situatie, want je weet dat de persoon in kwestie waarschijnlijk gewoon voortleeft maar contact leggen blijkt onmogelijk. En je weet niet waarom.

Met het laagdrempeliger worden van dating apps gebeurt dit steeds vaker. Op Tinder beslis je binnen een paar seconden of je iemand wel of niet aantrekkelijk vindt, en ook contact maken is binnen enkele tellen gedaan.

Nu contact leggen met een potentiële partner steeds eenvoudiger wordt, vinden mensen het ook steeds gewoner om dat contact ook net zo snel en plotseling weer te verbreken zonder iets te laten weten. Je zou kunnen zeggen dat dates een soort consumptie artikel zijn geworden.

Ghosting is niet iets dat door het ene geslacht vaker gedaan wordt dan door het andere. Vrouwen blijken het ongeveer even vaak te doen als mannen. Het kan na een paar dates gebeuren maar er zijn ook mensen die na een maandenlange relatie doodleuk zonder tekst en uitleg verdwijnen.

Ook zijn er mensen die het zowel zelf doen als het zelf ook meegemaakt hebben. Dus zowel “dader” als “slachtoffer”. Voor deze groep is het dus een soort normale omgangsvorm geworden.

Wat is ghosting
Ghosting leidt vaak tot veel verdriet en onbegrip bij degene die ghosted wordt.

Waarom verbreekt je date het contact zo plotseling?

Waarom ghosten mensen?

Steeds meer mensen hebben ervaring met hoe ghosting dating een behoorlijk pijnlijke aangelegenheid kan maken. Het ene moment app je elke dag met iemand die je wel ziet zitten, het andere moment laat hij of zij niks meer van zich horen. Degenen die ge-ghost worden blijven dan ook met een hoop onbeantwoorde vragen zitten.

Ten eerste weet je vaak niet eens of je date er wel bewust voor gekozen heeft om niets meer te laten horen. Voor hetzelfde geld is hem of haar iets overkomen en weet jij van niets. De vraag die mensen zich daarna natuurlijk stellen is: waarom? Als er geen ongelukkig noodlot in het spel is, waarom hoor je dan niets meer? Heb je iets gedaan dat een onzichtbare druppel vormde?

Dater is plotseling verdwenen
Aaaand it’s gone.

Het is makkelijk

De redenen verschillen natuurlijk van persoon tot persoon, maar de voornaamste reden dat ghosting bij daten zoveel voorkomt is waarschijnlijk dat het zo ontzettend makkelijk is en dat het zonder consequenties blijft.

Iemand ghosten die je online hebt ontmoet is extra makkelijk omdat je vaak nog geen netwerk deelt. Er zijn geen vrienden die je er op aanspreken dat de ander graag een verklaring zou willen hebben voor je plotselinge verdwijning.

Confrontaties vermijden

Het is voor een heleboel mensen een hele aantrekkelijke manier om dat ingewikkelde gesprek te vermijden. Sommige mensen denken dat het contact onaangekondigd verbreken minder pijnlijk is dan iemand in zijn of haar gezicht te zeggen dat een gedeelde toekomst er toch echt niet in zit.

Bindingsangst

Bindingsangst kan een achterliggende reden zijn dat iemand plots niets meer van zich laat horen. Zodra het daten serieuze vormen begint aan te nemen en de scharrel op een relatie gaat lijken slaat de angst toe en denkt diegene dat er geen andere mogelijkheid is dan het contact te verbreken.

Gebrek aan empathie

Sommige mensen zijn zo met zichzelf bezig dat ze er niet bij stilstaan wat de uitwerking van hun daden is op anderen. Voor hen is de relatie om wat voor reden dan ook klaar, dus ze hebben geen behoefte meer aan contact. Ze missen het empathische vermogen om te bedenken hoe dit voor de ander is. Als zo’n iemand dus opeens niet meer van zich laat horen, dan is het eigenlijk een zegen, want die moet je niet in je leven hebben. Dat gaat vroeg of laat problemen opleveren, en dan kan het dus maar beter tijdens het daten dan wanneer je ver in een relatie zit.

Benching

Inherent aan het vluchtige en snelle karakter van internet dating via apps zoals Tinder is dat veel mensen meerdere lijntjes tegelijk uit hebben hangen. Soms wordt een van de andere lijntjes serieuzer of belangrijker en verdwijnt de omgang met de andere dates (tijdelijk) naar de achtergrond. Het contact wordt niet volledig verbroken maar lauw gehouden zodat dit op een later tijdstip snel weer opgepikt kan worden. We noemen dit fenomeen benching. Iemand wordt als het ware op de reservebank gezet.

Hoewel benching dus net anders is dan ghosting zit er wel een overlap tussen beide fenomenen en zijn ze voor degene die het overkomt net zo vervelend.

Waarom doet ghosting zo’n pijn?

In tegenstelling tot wat sommige mensen die zonder iets te laten weten verdwijnen denken, is het voor de achterblijver vaak ontzettend pijnlijk.

Gedumpt worden is nooit leuk, maar het niet weten waarom verhevigt de pijn alleen maar. Het kan mensen emotioneel beschadigen, stellen psychologen dan ook.

Om een afwijzing een plek te kunnen geven, is het belangrijk om de achterliggende reden te weten. Het ontbreken daarvan zorgt eerst vaak voor kortstondige woede. Maar de onzekerheid die daarna optreedt, leidt bij veel mensen uiteindelijk tot een negatief zelfbeeld waar ze nog veel te lang mee blijven rondlopen.

Wat te doen als het jou is overkomen?

Daar zit je dan. Iemand met wie je een tijdje leuk aan het daten was wil je niet meer zien en vindt je schijnbaar zelfs niet belangrijk genoeg om te vertellen waarom. Veel mensen betrekken het doodzwijgen op zichzelf en nemen het op als een persoonlijk falen.

In werkelijkheid ligt de schuld natuurlijk bij de ander. Er is vooral iets mis met iemand die niet de moeite neemt om jou te vertellen dat het niets gaat worden tussen jullie. Iemand ghosten is in feite weinig meer dan laf vluchtgedrag. Het is vooral een teken dat degene waar je eerst misschien nog wel toekomst in zag niet in staat is om op een volwassen manier met je te communiceren.

Het eerste wat je te doen staat als dit je is overkomen, is je afvragen of dit het soort persoon is waar je graag mee wilt zijn. Eerlijk is eerlijk, dat wil natuurlijk niemand. Als je dit echt beseft kan je waarschijnlijk redelijk snel over de shock heenkomen. Ben je nog te verdrietig of boos, probeer dan te zorgen dat deze emoties niet de overhand krijgen in je gedrag.

Hoe ga je hiermee om?

Word geen stalker

Laat de ander niets meer horen, ga dan niet als een stalker berichten sturen. Het is niet waarschijnlijk dat iemand na 60 berichtjes wel opeens gaat antwoorden.

Ga ook niet obsessief zijn of haar social media volgen, want daarmee duurt het alleen maar langer voordat jij van de pijn verlost bent.

Blijf er niet in hangen

Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar blijf niet te lang hangen in de vraag waarom het jou is overkomen. Je kunt gaan malen over of het misschien anders was gelopen als jij iets anders had gedaan, of je onzeker gaan voelen over jezelf.

Feit is, als iemand het makkelijker vindt om niets meer te laten horen dan de relatie op een nette manier te verbreken, dan kan je daar niet veel aan doen. Bedenk dat jij niet de oorzaak bent.

Neem rust en zoek afleiding.

Wacht nog even tot die emotionele wonden echt geheeld zijn en open je favoriete dating-app weer eens, of kijk eens bij de datingsite vergelijker.

Ghosting statistieken

Hoe vaak ghosting precies voorkomt verschilt een beetje per onderzoek.

Sinds de term ghosting rond 2014 bekend is geworden bij het grote publiek, lijkt het in ieder geval steeds vaker voor te komen.

Uit een enquête die YouGov en de Huffington Post in 2014 hebben gehouden, bleek dat ongeveer 13% van de respondenten eerder door een partner was geghost en 11% gaf aan het zelf wel eens te hebben gedaan (Moore, 2014). Recentelijk vonden Freedman et al. (2018) dat 25,3% van een steekproef van 554 deelnemers van Amazon’s Mechanical Turk (MTurk) slachtoffer van ghosting is geworden, en 21,7% had zelf wel eens een romantische partner geghost. In een tweede steekproef van Prolific Academic (N=747) gaf 23% van de deelnemers aan zelf wel eens slachtoffer te zijn geworden en 18,9% gaf aan het zelf wel eens te hebben gedaan.

-Bron: YouGov, -Bron: When Your Boo Becomes a Ghost: The Association Between Breakup Strategy and Breakup Role in Experiences of Relationship Breakup Strategy and Breakup Role in Experiences of Relationship Dissolution Dissoluti.

Onderzoekers van de Universiteit van Rotterdam kwamen bij een onderzoek onder Vlaamse en Nederlandse datingapp gebruikers nog hogere cijfers tegen:

Maar liefst 85% van de ondervraagden gaf aan zelf al een geghost te zijn en 63% zei zelf wel eens iemand te ghosten. Opvallend detail, 43% was zowel dader als slachtoffer van ghosting.

-Bron: E.B.R. Timmermans & S.J. Opree (2019). An exploratory study to examine ‘ghosting’ as a relationship dissolution strategy in interactions through dating apps.

Ghosting statistieken 2014, 2018, 2019

Hierbij moet opgemerkt worden dat de data uit 2014 en 2018 uit de VS afkomstig zijn en de data uit 2019 uit Nederland en Vlaanderen. Het is goed denkbaar dat afwijkende culturele en sociale normen van invloed zijn op de percentages en je dus net per se kunt concluderen dat er zich een enorme stijging heeft voorgedaan van het aantal gevallen van ghosting ergens tussen 2018 en 2019.

////// 1. Edit var u 2. Edit site id 3. Set user trekker to write