Facebook Dating | Dit kan je ermee

Sinds 22 oktober 2020 is Facebook Dating beschikbaar in Nederland. Het was een kwestie van tijd voordat ‘s werelds grootste sociale netwerk zich op de datingmarkt zou storten. Met maar liefst 200 miljoen gebruikers die zich als single bestempelen, heeft dit de potentie om met één klap de allergrootste dating-app te worden.

Facebook dating in Nederland
De promotie op een Facebook timeline.

Serieuze concurrentie voor Tinder, dus. En inderdaad, de aandelen van Tinders overkoepelende Match Group duikelden ruim 20 procent toen Mark Zuckerberg zijn plannen bekendmaakte. Maar, zoals je op deze pagina zult ontdekken is Facebook Dating niet echt een concurrent van Tinder. Het grootste social medianetwerk ter wereld wil zich namelijk op serieuze dating richten.

Hoe werkt Facebook Dating?

Om Facebook dating te kunnen gebruiken hoef je geen aparte app te installeren, de datingfunctionaliteiten zitten verwerkt in de Facebook app die je al gebruikt.

Profiel aanmaken

Je kunt Facebook Dating starten door op de menu in de app te tikken (de drie liggende streepjes rechtsboven) en vervolgens naar beneden te scrollen totdat je bij ‘Dating’ komt:

Facebook dating app

Hier kan je een profiel aanmaken.

Ook al is het onderdeel van dezelfde app, Facebook Dating houdt jouw profiel gescheiden van je normale Facebook-profiel. Je vrienden krijgen niet te zien dat je op zoek bent.

Een Facebook Dating profiel aanmaken gaat in een paar simpele stappen (Facebook heeft de meeste informatie over jou tenslotte al…).

 • Je moet aangeven of je op zoek bent naar mannen, vrouwen of overig:Gender selectie
 • Vervolgens moet je je locatie bevestigen en een korte profieltekst van maximaal 500 woorden schrijven.
 • Daarnaast kan je maximaal 12 “tegels” kiezen die op je profiel worden getoond. Hierop staat een vraag waar jij een leuk antwoord bij moet maken. Iemand die jouw profiel bekijkt kan dan op zo’n tegeltje klikken en jouw antwoord lezen. Klinkt ingewikkeld? Als je het ziet is het duidelijker:Tegels met vragen
 • Tot slot kan je foto’s selecteren die op je Facebook Dating profiel worden getoond. Dit kunnen bestaande Facebook foto’s zijn, foto’s van Instagram of foto’s die je vanaf je telefoon uploadt.

Hierna ben je klaar om je eerste match te gaan zoeken.

Nieuwe mensen leren kennen

De app is er voor gemaakt om je in contact te brengen met mensen die nog niet in je netwerk zitten.

Er zijn drie manieren waarom je aan potentiële dates wordt voorgesteld:

 1. Voorgestelde matches
 2. Heeft jou geliked
 3. Groepen of evenementen

Voorgestelde matches

Dit zijn personen die aan jou worden voorgesteld omdat Facebook denkt dat ze bij jou passen, onder meer op basis van jouw voorkeuren.

Heeft jou geliked

Dit is een lijst met mensen die al heeft aangegeven jou leuk te vinden. Erg handig dus als je weinig tijd kwijt wilt zijn aan het zoeken naar een date: zodra jij iemand liket uit deze lijst hebben jullie een match.

Groepen of evenementen

Hier vind je singles die naar dezelfde evenementen gaan als jij of die lid zijn van dezelfde groepen.

Geef je in Facebook Dating aan interesse te hebben in dat evenement, dan krijg je te zien welke singles die interesse met jou delen. Ze worden gerangschikt op basis van gemeenschappelijke vrienden, interesses en andere informatie die Facebook van je heeft.

Evenement gevonden, en dan?

Goed, je hebt dus een evenement via Facebook Dating gevonden waar je graag naartoe wilt. Daarmee ontgrendel je de lijst van singles die er ook naar toe willen. Je krijgt van elke single een soort visitekaartje te zien met hun naam en leeftijd, welke vrienden je (eventueel) gemeen hebt, en welke interesses jullie delen. Vervolgens laat je blijken in wie je geïnteresseerd bent en met een beetje geluk is die interesse wederzijds. Daarna, dus nog voordat het evenement begint, kun je met elkaar chatten.

Facebook dating test versie

Secret Crush

Een Facebook Dating functie die bij velen tot de verbeelding zal spreken is Secret Crush.

 • Je kunt maximaal 9 van je Facebook vrienden of Instagram volgers markeren als secret crush.
 • Als jouw geheime crush jou ook markeert als Secret Crush, dan krijgen jullie daar allebei melding van. Als alleen één van de twee een oogje op de ander heeft, zal niemand er ooit achter komen. Behalve Zuckerberg natuurlijk.

Kortom, een veilige manier om een geheime liefde mogelijk tot bloei te laten komen.

Veiligheid

Facebook Dating heeft een aantal veiligheidsfuncties ingebouwd om je datingervaring positief te laten verlopen.

Alleen tekst berichten

Als je een match hebt gevonden dan kan het grote communiceren beginnen.

Facebook staat (voorlopig) alleen tekstberichten toe – ”om veiligheidsredenen,” zo legt Zuckerberg uit. En dat is een logische beslissing voor een app die mensen aan een serieuze date wil helpen en niet zozeer aan een vluggertje.

De focus op serieuze relaties en het beperken van de communicatie tot tekstberichten, maakt de Facebook Dating app ook vrouwvriendelijk. Er vliegen immers niet ongevraagde foto’s van twijfelachtige gebruikers (of hun lichaamsdelen) over het scherm, iets waar voornamelijk vrouwelijke gebruikers van datingapps last van hebben. Wellicht dat Facebook de ‘text-only’ aanpak later wijzigt, al dan niet met enkele veiligheidsmaatregelen erin gebouwd.

Laat weten waar je bent

Je kunt vrienden op de hoogte stellen van je date plannen, zij krijgen dan tijdens je date toegang tot je locatie via Messenger. Mocht je date verschijnen in een busje met geblindeerde ramen, dan weten zij in ieder geval waar je bent.

Pluspunten en minpunten van Facebook Dating

Pluspunten

 • Gratis
 • Weinig nepprofielen
 • Ook prima te gebruiken voor wie op reis is
 • Voornamelijk voor serieuze dating bedoeld
 • Discreet want je Facebook-vrienden zien jouw datingprofiel niet

Minpunten

 • Minder geschikt voor wie een one-night stand zoekt
 • Facebook komt nog meer over je te weten
 • Geen desktop versie

Alternatieven

Bekijk dan nu de datingsite vergelijker en kijk welke bestaande datingsite het beste bij jouw wensen past.

////// 1. Edit var u 2. Edit site id 3. Set user trekker to write