Parship review: Doe de gratis wetenschappelijke persoonlijkheidstest

Parship is een van de grootste en meest gerespecteerde online relatiebemiddelingsbureaus van België (en Europa!). Parship.be richt zich op hoog opgeleide singles die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Het ledenbestand van Parship is goed in evenwicht, en bestaat voor 52% uit vrouwen en voor 48% uit mannen. 76% van hun leden is ouder dan 30 jaar, en 75% is hoger opgeleid.

In deze Parship review passeren de verschillende voor- en nadelen van deze site de revu zodat je een inschatting kunt maken of deze datingsite bij je past.

Achtergrond

Parship is opgericht in 2000 en is daarmee één van de langst bestaande datingsites in ons land. De geboortegrond van Parship ligt echter in Duitsland, aan de Universiteit van Hamburg om precies te zijn.

Hoewel Parship zich in de beginjaren met name op hoger opgeleiden richtte, tref je hier tegenwoordig meer en meer singles die een bredere afspiegeling van de maatschappij vormen.

Gratis inschrijven

Je kunt kosteloos een profiel aanmaken, je wordt dan een zogenaamd basis-lid. Met dit gratis profiel kan je de basisfuncties van de site uitproberen, voldoende om een inschatting te kunnen maken van het potentieel van deze datingsite.

Je kunt als basis-lid de volgende functies gebruiken:

 • Profielen van andere leden bekijken.
 • Berichten ontvangen en beantwoorden (1x antwoorden).
 • IJsbrekers en glimlachen versturen.
 • Ontvang de korte versie van je persoonlijkheidsprofiel
 • Kleed je profiel aan met foto’s en informatie over jezelf.

In theorie zou je hiermee zelfs een date kunnen vinden. Toch heeft een betaald lidmaatschap wel voordelen, als je actief op zoek bent naar een relatie. Al was het maar omdat maar één bericht terug kunnen sturen wat karig is, tenzij je echt über aantrekkelijk bent. 😉

Waarom kiezen voor Parship?

Persoonlijkheidstest

Het sterkste verkooppunt van Parship is de wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheidstest. Met deze gratis test krijg je meer inzicht in je persoonlijkheid en bovendien word je aan de hand van de uitslag gematcht aan een passende partner.

Hiermee krijg je dus een voorselectie waardoor je niet eindeloos profielen hoeft door te spitten. Dit kan je een hoop tijd schelen.

Contactgarantie

Parship gaat er prat op dat 38% van hun Premium(=betalende)-leden via hun bemiddeling een partner heeft gevonden. Ze bieden dan ook een contactgarantie voor betalende leden. Voor leden die na afloop van een 6-Maanden Premium-lidmaatschap niet met meer dan vijf andere mensen in contact zijn gekomen, verlengen ze op verzoek nog eens gratis met zes maanden. Leden die hebben gekozen voor een Premium-lidmaatschap van 12 maanden, wordt zelfs 15 contacten gegarandeerd.

Helpdesk

De helpdesk is zowel per contactformulier als per e-mail bereikbaar:

Contactformulier: klik hier.

E-mail: klantenservice(at)parship.be

Veiligheid

Met de veiligheid en privacy is het goed geregeld. Parship is lid van het Keurmerk Veilig Daten en Thuiswinkel Waarborg. En ze scoren goed in de Nederlandse Consumentenbond Privacymeter (jan 2020).

Keurmerken en privacy

Privacy instellingen

Je hebt een hoge mate van controle over de informatie die je deelt met de andere gebruikers van deze datingsite.

Zo zijn je foto’s niet standaard zichtbaar voor anderen en kan je delen van je profiel afschermen en alleen tonen aan door jou gekozen personen.

Profielcheck

Betalende leden ontvangen een profielcheck. Hierbij kijkt een gespecialiseerde medewerker van Parship naar je profiel en geeft je tips een aanwijzingen waarmee je meer resultaat haalt uit je lidmaatschap, mocht dat nodig zijn.

Als basis-lid kan je de profielcheck tegen betaling ook aanvragen.

Strenge controle op nepprofielen

Alle nieuwe profielen die worden aangemeld worden gecontroleerd op echtheid. Hiermee wordt de kans dat je een faker tegenkomt tot een minimum beperkt.

Hoe werkt de persoonlijkheidstest?

De persoonlijkheidstest is gebaseerd op meer dan 30 jaar onderzoek van prof. dr. Hugo Schmale van de Universiteit van Hamburg. Een internationaal team van 16 psychologen is verantwoordelijk voor de voortdurende ontwikkeling. De test stelt jouw persoonlijkheidsprofiel samen en geeft op basis van je profiel, suggesties voor partners die volgens dit profiel goed bij je passen.

Wie het Duits machtig is kan onderstaande video bekijken waarin prof. dr. Schmale uitleg geeft:


Het moge inmiddels duidelijk zijn, de persoonlijkheidstest vormt de basis van Parship. Hiermee wordt voorkomen dat het zoeken van een partner enkel het doorspitten van profielen is waarvan je weet dat de maker en zo positief mogelijk beeld van zichzelf wil neerzetten. Via de test worden ook de negatieve aspecten van iemands persoonlijkheid gematcht met de potentiële partner die hier volgens de test het beste mee om kan gaan.

Parship App

Met de app zijn alle functies van de site toegankelijk op je mobiel. Vanuit de app lees je direct nieuwe berichten, kan je nieuwe partnervoorstellen bekijken, zien wie je profiel heeft bekeken en nieuwe foto’s toevoegen.

Als je wil kan je alles doen via de app, maar persoonlijk vinden wij het gebruik van de webversie van Parship wel fijn, zeker bij het aanmaken van je profiel.

Screenshots van de app.

Gratis lid -vs- betalend lid

Wij geven altijd het advies om niet gelijk een betaald lidmaatschap af te sluiten. Het is een veel beter idee om je eerst op te geven voor een gratis lidmaatschap om te kijken of de website je bevalt. Pas als je denkt dat je plezier aan de site kan beleven, raden we je aan om een betaald lidmaatschap af te sluiten.

Het betaalde abonnement heeft voordelen als je zoveel mogelijk uit je online dating inspanningen wilt halen.

Naast de basis functies krijg je met een betaald lidmaatschap toegang tot de volgende functies:

 • Onbeperkt berichten uitwisselen
 • Toegang tot alle foto’s als een ander lid deze aan je vrijgeeft
 • Lokale zoekfunctie
 • Zien wie jouw profiel heeft bekeken
 • Contactgarantie
 • Ontvang de uitgebreide versie van je persoonlijkheidsprofiel
 • Gratis profielcheck

De meeste van deze mogelijkheden zijn misschien niet essentieel, maar onbeperkt berichten kunnen uitwisselen is wel een must als je meer wil dan een enkele flirt sturen.

Parship kosten

Een maandlidmaatschap van Parship kost minder dan een gemiddeld avondje stappen. De prijzen zijn op het moment van schrijven als volgt:

 • 24 maanden: €24,90 per maand
 • 12 maanden: €39,90 per maand
 • 6 maanden: €44,90 per maand

Zoals je ziet (en gebruikelijk is bij de meeste datingsites) wordt de prijs per maand lager naarmate je een langere looptijd van het abonnement afsluit.

Parship opzeggen

Als een datingsite zijn werk doet, heb je hem na een tijdje niet meer nodig en komt het moment dat je hem wilt opzeggen.

Betalend lid

Parship opzeggen doe je schriftelijk. Dit kan uiteraard per post, maar makkelijker en sneller is het om het via het contactformulier op de site te doen:

 1. Ga naar het contactformulier.
 2. Vul de gevraagde gegevens in en verstuur het formulier.

Gratis lid

Wil je als gratis lid je profiel verwijderen, dan kan dit vanuit je account:

 1. Log in de op site en klik op je profielfoto rechtsboven.
 2. Ga naar “Gegevens en instellingen”.
 3. Ga naar “Mijn lidmaatschap” en vervolgens “Profielstatus”.
 4. Klik op de link om je profiel te verwijderen
 5. Tik je wachtwoord in om je opzegging definitief te maken.

Herroepingsrecht

Als je na afsluiten van een abonnement spijt krijgt, kun je binnen 14 dagen gebruik maken van het herroepingsrecht en krijg je de gemaakte abonnementskosten terug.

Hier zit wel een addertje onder het gras, want omdat het persoonlijkheidsprofiel op maat gemaakt is en in jou bezit blijft, worden de kosten hiervoor wel in rekening gebracht.

Pluspunten en minpunten

Pluspunten

 • Matching door uitgebreide persoonlijkheidstest
 • Het gratis basis-account is een goede mogelijkheid om de site uit te proberen
 • Bescherming persoonsgegevens goed op orde
 • Handmatige profielcheck

Minpunten

 • Aan de dure kant
 • Herroepingsrecht is beetje een wassen neus

Gratis inschrijven

Ben je na het lezen van deze review benieuwd geworden naar Parship en wil je gelijk aan de slag? Maak dan nu een account aan.

////// 1. Edit var u 2. Edit site id 3. Set user trekker to write