Wat is dogging?

Dogging is jargon voor het hebben van seks op een openbare locatie. Dit kan met twee of meerdere personen zijn en vaak zijn er ook toeschouwers aanwezig. Exhibitionisme ontmoet voyeurisme dus.

De term ‘dogging’ stamt uit de jaren 70 van de vorige eeuw en werd gebruikt om mannen aan te duiden die koppels begluurden die buiten seks hadden. 1

Het Engelse werkwoord “to dog” betekent zoveel als “nauwgezet observeren/volgen”, zoals een hond zijn prooi in de gaten houdt.

Een andere etymologische verklaring is dat “de hond uitlaten” werd gebruikt als dekmantel en eufemisme voor zowel de toeschouwers van de buitensex als de mensen die seks gingen hebben. 2

Dogging werd in 2004 bekend bij het grote publiek toen de Engelse voetballer Stan Collymore bekend maakte dat hij meerdere keren naar buitenseks locaties en seksparkeerplaatsen was geweest om seks te hebben met onbekenden. 3

Dogging in Belgiƫ

Er is niet echt een Nederlands woord voor dogging, maar in het Nederlands wordt het meestal aangeduid met “(anonieme) buitenseks”.

Liefhebbers van dogging ontmoeten elkaar op een bekende buitenseks locatie zoals in een bos of op een seksparkeerplaats. Afspraken binnen komen ook voor, bijvoorbeeld in een trein of openbare lift.

Met de komst van internet is het voor mensen die graag seks buiten inclusief toeschouwers willen hebben een stuk makkelijker geworden om gelijkgezinden te vinden.

Er is een keur aan datingsites die sexdates faciliteren.

In de prille dagen van het internet werden Belgische ontmoetingsplekken ook veel met elkaar gedeeld via websites, maar inmiddels is deze informatie vaak verouderd en komt er een wat ander publiek op af dat niet per se gewaardeerd wordt door de dogging gemeenschap.

Wat voor mensen doen aan dogging?

In eerste instantie denk je misschien aan homoseksuele mannen en cruisen, denk aan de bekende stokstaartjes in de duinen. 4 Maar deze aanname is niet juist. Zowel mannen vrouwen als stellen doen graag aan sex op buitenlocaties en je komt hier mensen tegen uit de swingergemeenschap maar ook uit andere delen van de samenleving.

Eigenlijk iedereen die kan genieten van de spanning van buitenseks hebben en exhibitionistisch of voyeuristisch is ingesteld.

////// 1. Edit var u 2. Edit site id 3. Set user trekker to write